duminică, 26 aprilie 2015

Jocul "sarpelui" pozitiv -joc matematic

Positive Snake Game este un joc din sistemul Montessori care formeaza deprinderi necesare copiilor in cadrul adunarilor cu trecere opeste ordin si a inmultirilor.
Noi am pregatit acest joc in urma cu 3 luni cand Dia parea intrigata ca nu poate aduna numere mari cu trecere peste ordinul zecilor si al sutelor. Am incercat sa-i explic cumva, dar ea si-a pierdut interesul. Era firesc. Nu era pregatita. Din pacate, nici sirurile de bile nu erau pregatite la vremea aceea si nu am putut sa-i prezint acest joc. Dupa 2 luni am prins momentul potrivit de a i-l prezenta. 
Cu riscul ca materialele noastre sa nu fie folosite 100% ca in sistemul Montessori, prefer sa ma adaptez din mers in functie de nevoile copilului meu. In primul rand, culorile folosite in confectionarea sirurilor de margele nu corespund culorilor din sistemul Montessori pentru ca nu am gasit margele avand acele culori. In al doilea rand, ma implic mai mult in activitatile ei decat o fac cadrele didactice din sistemul Montessori pentru ca Dia e singura. Nu are copii in jurul ei in timpul activitatilor de acasa si imi cere mereu prezenta. Ea este cea care spune ca vrea sa ne jucam impreuna, ca in cadrul unui joc vrea sa calculez si eu, si ea. 

I. Intr-o prima faza am format eu un sarpe din siruri de bile care, adunate doua cate doua, sa contina exact 10 bile.

In imaginea din stanga am asezat sirurile de bile sub forma unui sarpe astfel: sirul de 9  este urmat  de cel cu una, cel de 8 cu cel de 2, cel de 7 cu cel de 3...astfel incat fiecare doua siruri sa contina exact 10 bile. I-am aratat doar o singura data cum le asez pentru ca ea deja stia bine descompunerea numarului 10 si a putut sa si le aseze singura de la al doilea joc.
Ideea jocului a fost ca Dia  a invatat ca trebuie sa inlocuiasca la fiecare 10 bile numarate, sirurile colorate cu sirurile rosii -sirurile de 10 bile (imaginea din dreapta). In plus, avea nevoie de o activitate care sa o determine sa fie mai atenta, mai ordonata. A invatat ca dupa numarare, sa-si adauge mai intai sirul 10, apoi sa le bage pe celelalte 2 la loc. Altfel ramaneau siruri in plus (controlul erorii) si nu reusea sa termine jocul corect. 
Jocul se termina cand sarpele isi schimba pielea si este alcatuit din exact 10 siruri rosii (toate sirurile rosii din joc) = 100 de bile.


Acest joc poate fi jucat mai ales cu cei care nu stiu inca descompunerea numarului 10, pornind de la mai putine siruri (doar 9 cu 1, 8 cu 2...) adaugandu-le pe celelalte treptat, depinde de copil.


II. In partea a doua a jocului, dupa ce jocul de mai sus se termina, intorcea sirurile de 10 pe verticala si adauga la intamplare cate un sir de alta culoare in dreptul lor. Sarcina era sa completeze fiecare sir cu un altul, astfel incat cele doua sa contina tot atatea bile cate are cel rosu (=10)-compunerea numarului 10. Cel mai mult i-a placut aceasta varianta a jocului pentru ca deja stia ce siruri trebuie asezate chiar daca le numara.




III. Dupa ce s-a familiarizat cu modul de lucru si cu sirurile de bile pe care nu le mai vazuse inaintea acestui joc, am lasat-o sa-si aranjeze sirurile dupa cum a dorit. Sigur ca nu s-a mai potrivit ca fiecare doua siruri sa contina 10 bile. De data aceasta intra in joc inca un set de siruri (alb cu negru) pe care noi le-am numit resturi.

Primele doua siruri asezate de ea, cele galbene, aveau fiecare cate 8 bile. In cazul acesta, dupa ce a numarat 10, i-au mai ramas din al doilea sir inca 6 bile galbene in plus. Bilele 10 numarate vor fi inlocuite cu sirul rosu de 10, iar cele 6 bile galbene ramase in plus vor fi inlocuite cu restul (sirul alb cu negru din dreapta) de 6.






Alte doua poze unde se vede clar cum precedeaza:


Pentru ca, paradoxal, este destul de complicat sa explic un lucru atat de simplu si logic pentru copii, am filmat un joculet si l-am adaugat aici.



5 ani si 4 luni



Atelierul casei- Siruri de bile

Mi-am dorit sa pot confectiona sirurile de bile in culorile din sistemul Montessori, dar cum au fost greu de gasit, m-am multumit cu niste margele de culori diferite. Am scos bilele de pe ata, apoi le-am adaugat pe sarma pe gaurile deja existente. Capetele sarmei le-am indoit putin in interior, prin gaurile ultimelor bile. Sirurile de bile au fost destul de usor de realizat dar au fost muuulte! Am facut cate 10 din feicare sir si am mai completat pentru activitatile care au urmat.
 



Alte materiale pe care le-am confectionat care vor fi de folos si in activitatile viitoare:

duminică, 19 aprilie 2015

Jocul numerelor pana la 100

Ca toti copiii de varsta ei, Dia iubeste jocurile. Nu are un joc preferat si e incantata sa joace jocuri de rol, cu pioni, matematice sau logice. Gandindu-ma la Hundred Board  din sistemul Montessori, mi-a venit o idee. Materialele Montessori nu au fost folosite ca si jocuri, ci doar ca materiale educative. Cu toate acestea, avand-o doar pe Dia si cunoscand placerea ei din ultima vreme de a juca jocuri, am adaptat putin modul de lucru la nevoile noastre. Dia stia sa numere pana la 100, stia succesiunea numerelor, modul in care acestea sunt formate din zeci si unitati, le putea compara fara probleme. Am facut chiar si cateva adunari si scaderi cu ajutorul materialului intuitiv. Jocul numerelor pana la 100 a venit sa consolideze, intr-un mod placut, cunostintele ei. De fapt, dupa ce am confectionat tablita numerelor si ne-am familiarizat cu ea, am gandit mai multe variante de jocuri.

Am inceput prin a aseza numerele la rand, de la 1 la 100. S-a plictisit foarte repede si mi-a spus ca vrea sa facem altceva inainte de a ajunge la 100. A fost de acord sa aseze doar cate o linie sau coloana in paralel cu folosirea rigletelor. Astfel a observat cum sunt asezate zecile, cum unitatile cresc pe orizontala, iar zecile pe verticala. A inteles care sunt liniile si care sunt coloanele.



Pentru a ma asigura ca a inteles cum e cu succesiunea numerelor, i-am dat fise in care ea trebuia sa completeze cu numerele lipsa sau sa adauge patratele cu numere in locurile indicate de fete zambitoare. Aceste activitati i-au placut, astfel incat si-a decupat din proprie initiativa fisa lucrata pentru a o lipi pe panoul ei.







Primele jocuri in echipa au fost cele in care am asezat numerele la locul lor pe tablita. La inceput, Dia isi alegea numerele, preferatul ei fiind mereu 100.




Dupa ce a inteles cum se foloseste tablita, am intors numerele pe masa cu fata in jos pentru a nu le mai putea alege inainte de a le gasi locul.


Primele jocuri mai elaborate, cu oponenti, au fost cele in care ne imparteam la intamplare numerele si, pe rand, le gaseam locul pe tablita. Cel care, prin asezarea piesei sale, completa o linie sau o coloana, avea dreptul de a mai aseza o piesa.


Am jucat mai multe jocuri de-a lungul timpului. Uneori stabileam eu regulile, alteori ea. Incercam sa respectam regulile jocului pana ne dadeam seama daca ne place sau nu. Am gasit pana la urma varianta finala care ne-a placut tuturor.

Jocul numerelor, jocul nostru.
Instructiuni:
- toate numerele sunt asezate pe masa cu fata in jos (uneori le-am impartit, alteori le-am lasat cu fata in sus)
- fiecare jucator ia cate o piesa, o priveste si o asaza la locul ei pe tabla numerelor
- pentru fiecare piesa asezata care incheie o linie sau o coloana, jucatorul primeste un punct (o bila in cazul nostru)
- pentru fiecare piesa care incheie in acelasi timp si o linie si o coloana, jucatorul primeste doua puncte/bile pentru fiecare linie, respectiv coloana, incheiata




5 ani si 6 luni

Atelierul casei- Tablita numerelor 1-100

Unul dintre materialele mele preferate din sistemul Montessori este Hudred Board, o tabla a numerelor pana la 100. De cand am vazut-o mi-am dorit s-o pot folosi cu Dia. Am incercat si variante din hartie dar niciodata rezultatul n-a fost acelasi. Cu doua luni in urma ne-am facut curaj si am confectionat-o din lemn in atelirul casei. Ceea ce am obtinut a fost peste asteptarile noastre. Chiar daca necesita o munca migaloasa, rezultatul merita toate eforturile.

1. Am calculat ce dimensiuni imi doresc sa aiba numerele si tabla. Tati ni le-a taiat din placaj apoi le-a slefuit. Nu e o munca usoara cand e vorba de 100 de patrate mici!

2. Am vopsit placajul intr-o culoare preferata cu vopsea pe baza de apa. Dupa ce s-a uscat, am conturat usor cele 100 de patratele cu ajutorul liniei si al creionului, apoi am ingrosat cu markerul.


3. Am tiparit la imprimanta un tabel cu numere de dimensiunea potrivita pe care le-am taiat, apoi laminat, pe fiecare in parte. Am lipit apoi, numerele laminate astfel, pe tablitele atent slefuite de tati. 


4. In final a prins tati si marginile cu ajutorul unor mici surubele.

Tablita numerelor, astfel obtinuta, a fost cu totul diferita de toate celelalte materiale similare pe care le facusem din hartie sau carton. Este mult mai rezistenta, mai atragatoare dar si mai usor de manevrat.