Primii pasi in sport

Probabil ca sportul e accesibil oricui. E liber sa faci o plimbare sau sa te dai cu rolele prin parc. Dar cati copii mai vor astfel de activitati cand au atatea gadgeturi la indemana? Probabil ca mai sunt cativa care, incurajati de cei din jur, experimenteaza cu placere cate o cazatura cu bicicleta inainte sa invete sa o stapaneasca.
Ce se intampla daca cei din jur, alarmati, decid ca este prea devreme pentru bicicleta, ca poate rani sau ca este prea devreme pentru tobogane, ca sunt prea inalte? Care este varsta potrivita pentru diverse sporturi? Mi-am pus aceasta intrebare de nenumarate ori cand a trebuit sa invat sa ignor privirile dure ale celor din jur. Se intampla asta cand Dia se plimba de-a busilea prin parc sau cand, dupa cate o cazatura cu bicicleta la 3 ani, se ridica si se chinuia singurica sa-si ridice si bicicleta. De ce priviri dure? Multi au uitat cat de dornici sunt copiii de a-si rezolva singuri problemele. Sigur, ii vedem mici, vrem sa le sarim in ajutor, dar le rapim orice placere de a-si stapani propriile lucruri. Cand un copil are nevoie de ajutor, il cere, striga, plange.
Un copil care face toate lucrurile la timpul lor: merge de-a busilea cand e timpul sa o faca, cade liber cand vrea sa se ridice prima oara, capata o julitura la prima tura pe care o da cu bicicleta, un astfel de copil nu plange neconsolat, nu intra in panica si cel mai important, nu se loveste niciodata rau! El invata de prima oara ceea ce-i permitem noi sa invete: invata sa cada daca-i permitem sa cada, invata sa se ridice singur daca-i permitem sa se ridice singur, sa inoate daca-i permitem sa intre in apa, sa aiba incredere in el, pentru ca noi avem. Sigur, lucrurile se invata usor doar la timpul lor. E usor sa-ti spui ca va creste si va avea timp sa invete, dar oare se va si intampla asta cu adevarat?
Este cunoscut cazul copiilor salbatici, care au fost descoperiti, la varste diferite, in paduri, dupa mult timp fara niciun contact uman. Nu numai ca au supravietuit intr-un fel sau altul (exact ce nu credem noi ca pot face copiii nostri in lipsa noastra), dar a fost imposibil pentru ei sa invete lucrurile pe care nu le-au invatat cand a fost timpul lor: limbajul, citirea emotiilor, matematica elementara...
Asadar, care este varsta potrivita pentru diverse sporturi?
La noi, activitatile sportive au inceput devreme. Dia a primit prima bicicleta (fara pedale) la 2 ani si 4 luni. La 2 ani si 8 luni mergea deja destul de bine pe ea. Pe acest tip de biciclete se invata echilibrul in primul rand, cel mai important in toate activitatile sportive care vor urma. Se invata importanta ghidonului in timp ce picioarele fac ceea ce au invatat deja de un an: merg sau alearga. Copilul nu invata doar sa-si tina echilibrul pe bicicleta, ci sa-si tina echilibrul, in general. Bicicleta fara pedale e mult mai usoara decat o bicicleta cu pedale si lant. Dia putea sa si-o ridice singura, sa urce singura pe ea.
Intentionam sa-i luam bicicleta cu pedale ceva mai tarziu, dar la 3 ani si 7 luni a primit de la unchiul ei prima bicicleta cu pedale. Nu i-am pus roti ajutatoare. Nu a avut curajul sa urce pe ea. Vreo doua luni doar o privea si imi spunea ca este a ei, insa continua sa o ceara pe cea fara pedale. Intr-o zi, dupa doua luni, si-a facut curaj si a spus ca vrea sa iesim cu cea cu pedale afara. A mers singura de a doua zi.


Acest echilibru pe care l-a capatat a ajutat-o mult si in activitatile care au urmat.
De cand a spus ca vrea sa fie sirena, ne-am gandit la inot. Cand era mica si plangea, baita o linistea intotdeauna. Mi-am dorit de cand am nascut-o sa o duc la inot pentru bebelusi, dar cum la noi in oras nu am avut asa ceva, a trebuit sa renunt. A avut o atractie pentru apa de la inceput, insa nu ma asteptam ca la prima intalnire cu piscina sa se arunce direct in ea. A avut si ea de trecut un prag psihologic, cand s-a aruncat si a doua oara si nu a vazut-o nimeni la timp. A realizat ca nu e asa de simplu, dar nu a renuntat. Dupa o scurta pauza, a invatat sa se scufunde... la 14 zile dupa prima intalnire cu piscina.


Un comentariu:

  1. Draga mea Diana sa tii minte de la " TITIU " ca : Ambitia bine canalizata se transforma in virtute. Imnul se cinta numai pentru locul 1.

    RăspundețiȘtergere