sâmbătă, 2 mai 2015

Egiptul antic

Daca, inainte, interesul pentru temele abordate scadea dupa o saptamana sau doua, acum, din ce in ce mai mult, Dia pune intrebari, cauta raspunsuri, vrea sa vada aceleasi documentare iar si iar, rasfoieste aceleasi enciclopedii, cauta informatii despre aceleasi teme timp de luni de zile. Asa s-a intamplat si cu interesul pentru Egiptul antic. Prima oara cand am citit mai multe despre Egipt era in luna ianuarie. De atunci, cautam informatii aproape zilnic si intrebarile despre Egipt nu contenesc. Este extrem de dezamagita sa afle ca nici oamenii de stiinta nu au toate raspunsurile, ca inca multe sunt invaluite in mister. Un alt aspect al temelor abordate este ca eu nu mai stiu sa-i raspund la multe intrebari si am inceput sa o invat sa-si caute singura raspunsuri pe internet. Nu are inca rabdarea necesara sa caute raspunsuri printre randuri, dar a aflat ca-i plac mult documentarele.


Cand am inceput sa vorbim despre Egiptul antic am stans in primul rand toate materialele pe care le aveam prin casa, urmand sa le folosim intr-o ordine anume. Ei bine, cand creste copilul si ordinea se schimba! Dia si-a citit titlurile cartilor, a privit imaginile, a hotarat cu ce vrea sa incepem... Deja simt cum gradul meu de implicare scade tot mai mult cu fiecare activitate. Desi prefera sa-i citesc eu, se intampla ca, uneori, sa incerc sa aman pentru ca am o alta treaba de terminat. Atunci prefera sa-si citeasca singura decat sa mai astepte.




Primul lucru care a fascinat-o la aceasta civilizatie antica (motivul pentru care am si inceput sa citim despre ea) a fost o imagine cu niste piramide din Egipt. Asa cum ma asteptam, tocmai despre piramide a vrut sa citim prima oara.

Istorie si matematica la un loc!
 

 


Dupa o perioada, pentru ca intrebarile despre constructia piramidelor persistau (si cum raspunsurile in directia aceasta sunt prea putine si contradictorii) am avut ideea de a construi chiar noi niste piramide la scara muult mai mica. Tati ne-a taiat lemnele de forma blocurilor de piatra, le-am potrivit, apoi le-am lipit cu aracet, astfel incat sa obtinem niste piramide in scari. As fi vrut ca aceste "blocuri de piatra" sa fie facute din argila, dar nu am avut rabdarea necesara si nici timp sa modelez atatea.





Chiar cu o saptamana inainte de a incepe aceasta tema, am vizitat-o pe Adina (Citeste cu mine) de la care Dia a vrut sa cumpere carticica de alaturi pentru ca i-a placut din prima clipa. Ei ii plac atat abtibildurile dar si hainele, rochiile din diverse timpuri, bijuteriile diverse, amuletele... In mod sigur nu putea gasi o carticica cu activitati mai pe placul ei decat aceasta. Eu am rugat-o sa astepte sa citim intai despre modul in care se imbracau egiptenii si dupa aceea sa lipeasca abtibildurile. A fost tare incantata de carticica!




Am citit si despre hieroglife, despre papirus, despre scribi...

A urmat o joaca "de-a Egiprult antic", desi figurinele de la Safari nu erau potrivite pentru o astfel de joaca. Dar pentru inceput, am lasat-o sa se desfasoare cum a simtit ea. Abia dupa aceea am cautat semnificatia fiecarei figurine.



Una dintre cartile preferate de Dia pe aceasta tema a fost "O zi din viata unui faraon", o carte minunata care surprinde cele mai importante momente din viata faraonului sub forma unei povesti.



In urma cu putin timp am cumparat un set de excavatie de la D-Toys, descoperind atunci un dinozaur (Stegosaurus mai exact). Pentru ca i-a placut tare mult acea activitate, am achizitionat si de data aceasta un set creativ numit Egiptul antic. Dar dupa experienta de data trecuta, cand am avut nevoie de cateva zile sa scap de praful gros de doua degete, stiam deja ca avem nevoie sa excavam in aer liber. Ce nu mi-a placut la aceste seturi de excavatie a fost ca niciodata nu am gasit in argila figurina reprezentata pe cutie.




Cum interesul pentru aceasta civilizatie a continuat sa creasca, am ajuns si la Biblioteca Judeteana de unde ne-am procurat si alte carti.


"In cautarea lui Tutankhamon" a fost sursa ei de inspiratie, cartea ei preferata din toate timpurile. A rasfoit-o ore intregi, privind imaginile tridimensionale, citind cartonasele ascunse, studiind modelul mormantului descoperit de Howard Carter... Pentru ca unele cuvinte erau destul de greoaie pentru un copil de 5 ani, am incercat sa le inlocuiesc cu altele pe care sa le inteleaga. Povestea (caci pentru ea a fost ca o poveste) descoperirii mormantului baietelului faraon a fost cu adevarat fascinanta.



In afara activitatilor prezentate am urmarit diverse documentare care i s-au parut ei interesante pe youtube, am vazut desenul "Regele Egiptului", am incercat sa ne costumam, am pictat... probabil am facut si alte activitati pe care nu mi le mai amintesc acum. Dia pare incantata de temele istorice poate si datorita faptului ca pentru ea sunt niste povesti, iar povestile, se stie, sunt pe primul loc in ordinea preferintelor sale.

5 ani si 7 luni

4 comentarii:

  1. Foarte interesant! Pacat ca nu ai un cont Facebook. Mi-ar fi mult mai usor sa-ti urmaresc postarile. Am un baietel de 6 ani si jumatate si sunt mereu in cautare de idei, dar nu reusesc intotdeauna sa intru pe bloguri. Folosesc Facebook-ul ca pe un fel de agenda de idei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi este mai usor sa am un blog pentru ca pe FB postarile se pierd in timp. Multumesc!

      Ștergere