joi, 16 iulie 2015

Despre univers

Interesul pentru ceea ce se afla in spatiu a aparut in urma unui eveniment intitulat "Kids on the Moon" sau "Copiii cuceresc spatiul", un eveniment care s-a desfasurat in orasul nostru la sfarsitul lunii aprilie. Dia isi dorea sa mearga acolo aproape zilnic si a fost atat de fascinata incat au inceput sa curga intrebarile despre cosmos. 

O poveste pe care am citit-o de zeci de ori si i-a placut tare mult in aceasta perioada a fost "Hai-Hui prin univers". Desi o aveam de mult timp in biblioteca, nu o rasfoise decat foarte putin pana acum. De data aceasta insa, remarca fiecare amanunt si am citit-o de atatea ori incat deja stim cateva paragrafe pe de rost.


Am luat toate atlasele din casa pentru a cauta informatii despre univers. Pe altele le-a imprumutat de la biblioteca, dar cel mai mult ne-a placut aceasta enciclopedie:



In luna mai am vorbit zilnic despre planete, stele, corpuri ceresti, am citit o gramada de carti, multe luate si de la biblioteca. Cel mai mult ne-am dorit sa ne confectionam propriile planete. Urmand indicatii gasite pe internet am umflat baloane in mod diferit, apoi le-am imbracat in hartie amestecata cu apa si aracet. Am facut doar cateva si au iesit chiar frumusele. Dupa ce s-au intarit erau destul de rezistente. Din pacate, le-am uitat in balcon intr-o zi ploioasa de mai si s-au stricat inainte de a apuca sa le pictam. 
Pentru ca ne-ar fi luat mult timp sa o luam de la capat si rabdare nu mai aveam, caci orice lucru frumos cere timp, am incercat sa gasesc alta solutie pentru a avea planetele dorite. Am observat pe youtube activitati Montessori si modul in care copiii descopera planetele si mi s-a parut cea mai buna solutie pentru noi. O prietena ne-a confectionat planetele avand ca punct de reper o fisa cu dimensiunile lor reale. Am insistat ca raportul de marime intre ele sa se apropie cat mai mult de realitate. Am marit si am laminat o imagine luata de pe net, apoi am facut cartonase cu numele planetelor si cartonase pentru un joc pe care l-am numit: "Cat de multe stii?"


Cu ajutorul unei lanterne si a globului pamantesc, seara, tati i-a explicat cum miscarea de rotatie a Pamantului, adica in jurul axei sale, determina aparitia perioadelor de lumina si intuneric, cum in acelasi timp pe glob unii se culca si altii se trezesc. Miscarea de revolutie a inteles-o mai bine cu ajutorul unui joc, Astronomy Lab.



In decursul a doua luni, cat a durat tema aceasta, am fost de trei ori la planetariu la cererea ei. Desi multe dintre informatiile de acolo erau peste nivelul ei de intelegere, ii placeau constelatiile proiectate si o auzeam cum radea ori de cate ori intelegea sau recunostea ceva din ceea ce explica doamna.




In luna iunie nu am avut timp sa citim prea multe pentru ca am fost plecati in vacanta si nu stiam daca la intoarcere va mai fi incantata sa vorbim despre planete. Cartile n-au mai atras-o ca la inceput, in schimb, jocul pregatit de mai mult timp i-a facut mare placere, iar eu am fost incantata sa observ ca stia inca toate informatiile pe care le aflase in ultimele doua luni din carti.

Jocul "Cat de multe stii?" l-am jucat cu ajutorul cartonaselor facute de mine si a clepsidrelor care-i plac tare mult. Ii place sa se incadreze intr-un timp anume si sa-si depaseasca propriile recorduri. Filmarea de mai jos e la prima citire a cartonaselor. In urmatoarele zile a reusit sa raspunda la toate intrebarile in timpul dat.



... si cand credeam ca interesul pentru aceasta tema scade, ne-a iesit in cale un telescop nu foarte performant, prin care insa am vazut planeta Saturn cu inelele ei...



5 ani si 8 luni

2 comentarii: