duminică, 7 februarie 2016

Unirea lui Cuza si Romania de azi


Am inceput aceasta tema cu preferatele ei: povestile.

 
Despre domnitorul Al. I. Cuza am vorbit si anul trecut si cu alte ocazii, astfel incat ne-am bucurat ca am gasit statueta lui la Muzeul de Istorie pe care am adaugat-o colectiei noastre de statuete ale domnitorilor romani. Din pacate, etajul al doilea era in renovare si nu ne-am putut bucura de exponatele corespunzatoare perioadei Micii Uniri.

Cu ajutorul modelelor din lemn confectionate de noi in atelierul casei am conturat Moldova si Tara Romaneasca, am urmarit cu statueta traseul parcurs de Al. I. Cuza in timpul alegerii sale ca domnitor in cele doua principate romane si drumul sau catre Imperiul Otoman pentru a-l indupleca pe sultan sa accepte unirea.Pentru a sarbatori unirea celor doua principate romane am ales sa coasem, alaturi de cateva prietene, costume populare pe carton. Modelele le-am gasit pe internet.


In zilele urmatoare am adaugat si restul regiunilor istorice  pentru a forma harta din lemn a Romaniei de azi. Le-am conturat si le-am colorat si, bineinteles, le-am pus la expozitie.


Seara, Dia i-a propus lui tati sa faca impreuna un puzzle al Romaniei. Geopuzzle e preferatul nostru pentru ca piesele au forma judetelor fiind mult mai educativ dar si mai usor de facut.


Am observat si harta fizica a Romaniei: Muntii Carpati, dealurile si podisurile, campiile si apele. 
Am decupat harta Roamniei din carton tare apoi am modelat formele de relief din hartie alba, aracet si apa. A doua zi, dupa ce s-au uscat, le-am pictat impreuna cu alti copii pentru ca activitatea sa fie si mai interesanta.
A invatat rapid cele trei grupe mari de munti: Carpatii Meridionali, Carpatii Orientali si Carpatii Occidentali. Nu mai vorbisem despre ei pana acum. In una din zilele trecute a remarcat ca domnul de la meteo a anuntat cum va fi vremea "in Carpatii Meridionali".
Un singur loc ne-a incantat de Ziua Unirii, un singur loc potrivit pentru copii am gasit in orasul nostru: teatrul Trupei Sufletel, un loc in care cei mici au inteles de ce "unde-s multi puterea creste" in timp ce s-au jucat, au cantat si au dansat.
6 ani si 4 luni


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu