miercuri, 17 decembrie 2014

Tesaturi si impletituri

Dupa ce i-am citit "Lebedele salbatice", Dia a fost interesata sa afle cum se impleteste. Nu a fost simplu sa-i mentin viu interesul pentru ca e un copil care se plictiseste repede de actiunile repetitive. Prin urmare, am inceput cu tema tesutului, in zile diferite, folosind materiale diferite: diverse fire, gherghef, hartie, pentru ca, apoi, sa trecem la impletituri. Tati ne-a mesterit un instrument care chiar nu stiu daca are vreun nume deoarece a fost o improvizatie de moment. Dia isi dorea sa impleteasca in seara aceea si noi nu aveam inca ghergheful dorit. 


Nu a lucrat prea mult intr-o singura zi dar, putin cate putin, cu ajutorul meu (caci am realizat ca ar fi fost mult mai usor daca gaurile ar fi fost in numar impar) a dus lucrarea la final si a obtinut o paturica pentru papusi fina, moale, stralucitoare. A plimbat-o prin casa multe zile la rand. Am realizat apoi tesaturi din hartie. Si-a ales ea culorile si a prins tehnica de lucru ceva mai repede decat la tesaturile cu fire. Inainte de a le decupa, am ajutat-o lipind banda adeziva transparenta pe spatele tesaturilor, astfel incat sa nu se destrame.


 

De mult timp isi doreste sa impleteasca singura parul papusilor dar, neavand rabdare sa exerseze, nu a reusit sa invete tehnica pana acum. I-am propus de data aceasta sa impletim niste fire, pentru inceput, apoi sa le transformam in tulpina unei floricele (caci floricelele le-am obtinut cu ceva timp in urma prin tesutul hartiei). I s-a parut interesanta aceasta propunere caci de obicei ii plac colajele. Am lucrat multe astfel de colaje de-a lungul timpului. Ideea e ca ea sa obtina rapid un produs (singura situatie in care ramane interesata de lucru) si, in acelasi timp, sa observe cum colajul respectiv prinde contur cu fiecare lucrare a ei. Colajul nu e ceva ce poti face cu Dia intr-o singura zi. In fiecare zi incerc sa gasesc metode de a-i exersa rabdarea. Nu e perseverenta. E directa, rapida, gandeste rapid strategii si le aplica si mai repede. Se concentreaza suficient de mult cat sa gaseasca rezolvarea dar nicio secunda in plus! 

Pentru obtinerea colajului am mai folosit si materiale textile (pentru frunze si pamant), lipici cu sclipici si sclipici suplimentar... apoi inca un tub de sclipici... 
5 ani si 2 luni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu