luni, 1 decembrie 2014

Lebedele salbatice si alte pasari


Dupa ce am citit Ratusca cea urata, Dia a ramas fascinata de lumea pasarilor si a inceput sa puna din ce in ce mai multe intrabri despre ele. Am continuat sa citim pentru a afla informatii noi. Am rasfoit toate atlasele si enciclopediile pe care le aveam in casa, am folosit internetul pentru a raspunde intrebarilor pe care le aveam si pentru a vedea diferite pasari in diferite ipostaze. 
Pentru ca Dia iubeste mult cartile, i-am pus la dispozitie inca doua: Lebedele salbatice si Privighetoarea. Preferata ei a fost Lebedele salbatice, in primul rand pentru tema printesei alungate de la castel, dar si pentru activitatile existente la sfarsitul cartii, care ofera copiilor posibilitatea de a imbraca personajele cu haine imparatesti si de a crea scena nuntii folosind abtibildurile de la sfarsitul cartii.
Personajul preferat de Dia a fost, bineinteles, printesa Eliza. Dia viseaza ca intr-o zi sa fie o printesa adevarata cu rochita de printesa si coroana de aur pe cap. Pana atunci, incearca sa afle cat mai multe despre printese. Acum a aflat sigur ca si printesele tes. Am incercat si noi sa experimentam diverse moduri de a impleti despre care voi scrie mai pe larg aici si chiar am obtinut o paturica pentru papusica ei, asa cum si Eliza a tesut camasi pentru fratii ei.

Pentru ca la tema Ratusca cea urata am redescoperit puzzle-urile de care parea ca nu mai este interesata, am cautat in colectia noastra si alte puzzle-uri cu pasari potrivite pentru varsta ei.
Din enciclopedii a aflat informatii noi despre pasari necunoscute ei pana acum si am creat un joc de tip Memory cu 24 de piese pentru a aduce un plus de incantare in activitatile noastre zilnice. Tati i-a taiat 24 de tablite la dimensiuni potrivite, iar eu i-am facut perechi de cartonase reprezentand pasarile ei preferate. Am lipit apoi cartonasele plastifiate cu un strop de aracet de tablite, astfel incat sa reziste suficient pentru jocul nostru, dar sa poata fi si inlocuite cu alte cartonase cu alta tema. Dia e atrasa de jocurile Memory de cand era micuta, asa ca am gasit varianta de a avea, din cand in cand, un joc memory nou, in functie de perioadele sensibile in care se afla.


Cu ocazia aceasta am facut si putina matematica. Pentru ca Dia a fost incantata de tablite si isi dorea foarte mult sa le manuiasca, le-am aranjat in diferite feluri pe covoras, numarand din 3 in 3 (daca puneam cate 3 pe un rand- 3, 6, 9, 12), din 4 in 4 (daca le aranja cate 4- 4, 8, 12), din 2 in 2...

Aceste activitati zilnice au fost introduse prin intermediul unor fise cu calcule aritmetice simple, fara trecere peste ordin, ele fiind realizate chiar la sfarsitul perioadei dedicate matematicii. Pentru a descoperi mesajul surpiza, Dia facut calculele date pe fisa, a asociat litera potrivita fiecarui rezultat din fisa Codul secret si a aflat ce activitate surpriza a fost programata pentru ziua respectiva.


5 ani si 1 luna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu