luni, 5 ianuarie 2015

Atelierul casei- Tabla inmultirii

Acum, la inceput de an, in ultimele zile de vacanta, ne-am concentrat pe realizarea mai multor materiale in atelierul casei, dintre care si tabla inmultirii. Acest material de tip Montessori este folosit cu placere de copii, oferindu-le ocazia de a invata inmultirea intr-un mod relaxat, logic, folosind cunostintele matematice dobandite deja, exersandu-si memoria, concentrarea, atentia. Prin folosirea acestor materiale, accentul se pune pe invatarea prin descoperire si nu pe memorarea pur si simplu a produselor. Copiii adora sa se joace de-a detectivii, sa descopere lucruri, sa fie stapanii propriei formari, sa fie apreciati pentru ceea ce sunt si nu pentru ceea ce se asteapta altii sa devina, iar materialele Montessori ofera toate aceste avantaje.
In aparenta simple pentru adulti, uneori mai greu de inteles pentru cei formati sa gandeasca direct in termeni abstracti, nu prezinta mare interes decat atunci cand intelegi cu adevarat scopul pentru care au fost create, modul in care toate aceste materiale raspund direct nevoii native a copilului de a invata. 
Ca majoritatea materialelor noastre si tabla inmultirii a prins contur in atelier, avand dimensiunile de 23 cm, respectiv 25 cm.

Mi-as fi dorit sa ramana nevopsita deoarece aspectul natural al lemnului ofera mai multe avantaje. Din pacate, placajul cumparat ultima oara nu a fost de o calitate prea buna si aspectul lasa de dorit. Asa ca am vopsit tabla inmultirii cu una dintre culorile placute pe baza de apa pe care le aveam. Pentru a desena cifrele deasupra fiecarei coloane am folosit un sablon cu cifre, creion si marker subtire, negru. Celelalte cifre, cele dreptunghiulare, au fost tiparite pe foi, decupate si laminate pentru a se pastra mai mult timp.



Ultima etapa a fost cea a alegerii celor 100 de bile necesare lucrului.

 Aceasta tabla a inmultirii nu reprezinta prima interactiune a copilului cu inmultirile. Poate ca o prezentare asa de brusca a unui material asa de elaborat ar putea intimida si ar inhiba procesul natural de invatare. Frumusetea materialelor Montessori este ca acestea sunt astfel gandite incat  fiecare dintre ele reprezinta punctul de sprijin pentru folosirea urmatorului material. Dia stie sa numere din 2 in 2, sa numere din 5 in 5. Am profitat de avantajul oferit de diverse jocuri pentru a numara din 3 in 3 sau din 4 in 4. In momentul in care Dia va afla ce este inmultirea, va realiza ca o stie deja partial.  Dar pana la aceasta tabla mai avem cativa pasi de parcurs pentru care am pregatit o multime de siruri de bile pentru o multime de alte activitati despre care voi scrie in viitor.

2 comentarii:

  1. Excelente lectii faceti voi, sunt impresionata! Felicitari! Sunteti o sursa minunata de inspiratie pentru mine si alte mamici, si as putea scrie asta la fiecare articol. Fetita e o dulce...pe masura educatiei primite! Raluca

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim! Ma bucur ca activitatile noastre sunt o sursa de inspiratie si pentru altii.

    RăspundețiȘtergere