duminică, 15 februarie 2015

Atelierul casei- Continentele si oceanele lumii

Tinand cont ca Dia iubeste steguletele si adora joaca cu ele, am lucrat un material care sa transforme invatarea continentelor si a oceanelor intr-o joaca. Pentru ca depozitarea materialelor a devenit o problema destul de serioasa, am hotarat ca toate hartile de acum incolo sa le facem de dimensiunea unei foi de hartie A4. Daca spatiul ne-ar fi permis si as fi putut face o harta mai mare, as fi ales o o harta de tip incastru (avand continente detasabile). Cu toate ca harta noastra nu are continentele detasabile, steguletele vor fi o incantare pentru Dia. Voi scrie etapele pe care le-am parcurs pentru a realiza harta.


1. Am pornit de la o bucata de placaj taiata de tati, avand dimensiunile unei foi A4. 
2. Am listat o harta a continentelor si oceanelor de marime A4 si am taiat cu cutterul pe marginea continentelor, astfel incat sa le detasez. 
3. Am suprapus foaia peste bucata de placaj si, cu un creion ascutit, am facut conturul continentelor pe masura ce le taiam. 



4. Am marcat cate un x in locul unde tati a dat  cate o gaura pentru a putea plasa steguletele corespunzatoare (stiam ca batul steguletelor il voi face din scobitori).
5. Pentru a vopsi lemnul am folosit ca intotdeauna vopseaua pe baza de apa Ana Weiss, vopsea non-toxica, ecologica, lucioasa, care poate fi utilizata si de Dia fara probleme. Se spala usor si se sterge foarte repede de pe gresie. Culorile sunt lucioase si puternice. Verdele insa e cam lichid... ca o apa colorata. Ca sa pot folosi aceasta culoare sunt nevoita sa o amestec cu albul care e mai vascos. Am vopsit prima oara apa, in jurul conturului continentelor.


5. Ca sa ma hotarasc ce culoare sa fac continetele m-am gandit mult. Fiind o activitate de tip Montessori si o harta inspirata de hartile folosite in activitatile de acest gen, as fi inclinat sa folosesc aceleasi culori pe care le-a folosit Maria Montessori. Totusi, avand acasa un atlas minunat numit "Primul meu atlas geografic ilustrat" care foloseste alte culori pentru cele 7 continente si, stiind ca voi folosi acest atlas in paralel cu harta obtinuta, am hotarat sa respect, pe cat posibil,  culorile continentelor din atlas.
6. Steguletele le-am scris, imprimat, decupat, laminat, decupat iar (exact in ordinea aceasta) apoi le-am lipit pe scobitori cu banda adeziva. Folosesc o bucata de burete expandat pentru a tine steguletele infipte langa joc.

In felul acesta, jocul s-a incadrat perfect pe raft si  va fi o placere sa il folosim in activitatile noastre atat pentru invatarea continentelor dar si a oceanelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu