luni, 17 februarie 2014

Turnul Roz (Pink Tower)

Materiale Montessori (1)

Turnul Roz este un ansamblu de 10 cuburi care difera prin 3 dimensiuni: lungime, latime si inaltime. Exista cateva caracteristici care diferentiaza acest turn de oricare altul gasit in magazine. 
Astfel:
 -Toate cuburile sunt facute din lemn pentru ca cei mici sa sesizeze diferenta de greutate de la cel mai mic cu latura de 1 cm, la cel mai mare cu latura de 10 cm.
-Cuburile au aceeasi culoare pentru ca atentia sa fie concentrata asupra marimii si greutatii si nu asupra culorilor. Se stie ca la varste foarte mici copilul este atras, in primul rand, de culoare.

Turnul se construieste suprapunand cuburile de la cel mai mare la cel mai mic.
Avantaje:
-Materialul este autocorectiv, copilul fiind corectat de materialul insusi daca inverseaza ordinea cuburilor; Turnul va putea fi terminat numai cand cuburile vor fi puse in ordinea corecta.
-Cuburile mari il obliga pe copilul mic sa le tina cu doua maini, simtind astfel greutatea si marimea descrescanda de la un cub la altul.

 Confectionare:
Noi le-am facut din lemn de brad de aproximativ 10x10 cm, apoi le-am vopsit cu vopsea pe baza de apa.
 Si un sfat: faceti mai multe cubulete mici (cele cu latura de 1cm) pentru ca noua ne-au prins bine. Tot mutand turnuletul dintr-o parte in alta, rataceam mereu cubuletul acela asa de mic.

Se observa cum la primele cuburi abia reusea sa le ridice, ca sa nu mai spun cata munca depunea ca sa le poata fixa la locul potrivit. A cazut de cateva ori turnuletul dar a perseverat... iar in final... concentrare maxima...

 

Cata incantare ca a reusit!



2 ani

2 comentarii:

  1. Spuneti-mi, va rog, de unde ati cumparat lemnul din care ati taiat cuburile?

    RăspundețiȘtergere
  2. L-am cumparat de la Bricostore. Noi am luat lemn de brad.

    RăspundețiȘtergere